Vivim en una societat que canvia constantment i que, més que persones que engoleixen contingut sense saber gaire per què, requereix individus que sàpiguen buscar, estructurar, criticar, compartir i construir coneixement; que aprenguin a ser, a fer, a conèixer, a viure i a conviure.
Davant aquesta situació social de canvi, cal que l’educació també canviï, que respongui a les necessitats individuals i col·lectives de les persones, que ja no són les mateixes que fa uns anys i que, per tant, les seves necessitats i interessos tampoc són els mateixos.
Quan parlem d’educació no ens referim únicament a les escoles, sinó a tota la comunitat educativa, des de les mares i els pares o la família fins als centres de reforç i reeducació.
D’aquesta idea de transformació educativa, on no només canviï el sistema, sinó també el rol de l’alumnat i el del docent, l’organització o els espais, sorgeix Còbuc; una iniciativa que aposta per la formació integral dels nens i nenes, convertint-los en els protagonistes, en els principals motors d’aquest procés de canvi, doncs com deia Paulo Freire:
«L’educació no canvia el món, canvia les persones que el canviaran.»